Plaatsingsvoorschriften SUPER ISOMUR

Ankerplugsysteem voor alle types harde en semi-harde isolatie.

Afhankelijk van de toepassing in holle baksteen of vast materiaal noemen wij de plug SUPER ISOMUR CREUX-HOL (SIC) of SUPER ISOMUR PLEIN-VOL(SIP), maar de plug blijft dezelfde, ongeacht de toepassing.

M.a.w. één enkele plug voor bevestiging in baksteen, holle baksteen (snelbouw), beton, holle beton en kalkzandsteen.

Voordeel: minder kans op het kiezen van de verkeerde plug.

 1. Expansie zone van de plug van 65 mm met vele groeven voor een optimale verankering in holle baksteen.
 2. Spouwanker verzinkt of roestvrij staal.  Voor een betere corrosieweerstand raden wij spouwankers in roestvrij staal A2 aan. De getorste draad op het anker (50 mm) verankert zich stevig in de plug om een hoge uittrekwaarde te krijgen.

Beschrijving van de plug

 • De diameter van de schacht = 8 mm
 • De diameter van de kop = 60 mm
 • De kwaliteit van de plug = PA 6.6 Ultramid B3S
 • Kleur = zwart

Toepassing

 1. Het golvend gedeelte van het spouwanker steekt ongeveer 50 mm in de buitenmuur.
 2. De lengte van de te gebruiken plug wordt als volgt berekend:

  Vol materiaal: Dikte van de isolatie + min. 40 mm verankeringsdiepte. De diepte van de verankering in vol materiaal is afhankelijk van het soort materiaal met een min. van 40 mm. -> Test op de werf wordt aanbevolen.

  Holle baksteen: dikte van de isolatie + min. 60 mm verankeringsdiepte.

 3. Het voorboren van de ondergrond:

  Vol materiaal: SDS boor van 8,5 mm 
  -> boordiepte = lengte plug - isolatiedikte + 20 mm.

  Zorg steeds dat er zoveel mogelijk stof verwijderd wordt.
  (Tip: boor 2 x in/uit het gemaakt gat of uitblaaspijpje gebruiken).

  Holle baksteen: boordiepte = lengte plug - isolatiedikte + 20 mm.

  Vb. plug van 180 mm voor isolatie van 120 mm is 60 mm + 20 mm = 80 mm boordiepte.

Gebruik uitsluitend de speciale boor PERFOR BRICK zonder slagboor functie! Deze boor maakt nauwkeurige gaten zonder beschadiging van de (binnen)wanden van de snelbouwsteen. BETERE VERANKERING GEGARANDEERD !

De boor is leverbaar in 2 lengtes:

 1. Ø 8 x 200*/260**
 2. Ø 8 x 400*/460**

(* max. boordiepte - **totale lengte)

Plaatsing

Twee gereedschappen zijn nodig voor het plaatsen van de plug + anker: een hamer en een inslagbuisje.

 • Het inslagbuisje in verzinkt staal lengte 140 mm wordt ter plaatse op de werf op de juiste lengte gezaagd.
 • De lengte van het anker min de lengte van de plug bepaalt de te gebruiken lengte van het inslagbuisje, behalve in vol materiaal (lees opmerking A.hieronder).
 • Het inslagbuisje glijdt over het gegolfde deel van het anker. Stop met slaan zodra het inslagbuisje de kop van de plug raakt.

Belangrijk

 1. Wanneer de isolatieplug in vol materiaal geplaatst werd, zal de spouwanker meestal niet volledig tot de punt van de plug kunnen geslagen worden m.b.v. het inslagbuisje. De spouwanker (in zijn plug) zal in de meeste gevallen niet meer dan 35 mm in de ondergrond (bvb. beton) verankerd zijn. Vb. plug 180 mm voor isolatie 140 mm met spouw 30 mm à spouwanker van min. 250 mm. N.B. in hol materiaal (snelbouw) wordt de spouwanker wel tot tegen de punt van de isolatieplug geslagen.
 2. Vaak wordt de isolatie bevestigd op holle baksteen. Om een stevige fixatie te verkrijgen op dit type muur is het essentieel om de PERFOR BRICK boor te gebruiken. (Zie het stuk over voorboren op de vorige pagina).

Voordelen van het systeem

Na het voorboren doorheen de isolatie worden de isolatieplaten vastgezet d.m.v. de pluggen alleen, die dankzij hun gegroefde structuur zich stevig verankeren in de ondergrond. Aldus bieden deze pluggen hier reeds een hoge weerstand tegen het loskomen van de isolatieplaten door de wind.

Het anker in roestvrij staal en de plug in PA6 zijn 2 materialen van uitstekende kwaliteit en hebben de juiste kenmerken om koudebruggen te minimaliseren.

Het plaatsen van de ankers gebeurt pas wanneer het buitenspouwblad met gevelstenen geleidelijk aan opgetrokken wordt. Dit reduceert de kans op blessures, dankzij de uitstekende ankers.