Bevestigingsmiddelen voor dak- en wandbekleding

Etanco levert bevestigingsmiddelen en toebehoren voor metalen daken en metalen gevels, zoals die voornamelijk voorkomen in de industriebouw.

Wat Etanco niet in zijn leveringsprogramma heeft, wordt op verzoek ontwikkeld en gefabriceerd.

Industriële productie van topkwaliteit voor vaklui uit de bouw en de nijverheid. Etanco beschikt over een onderzoeks- en ontwikkelingslaboratorium. Elk product maakt het voorwerp uit van grondige testen en constante kwaliteitszorg.

I. Men maakt vooreerst een groot onderscheid tussen :

A. Zelftappende schroeven

(FASTO - BETOFAST,…) vergen vooreerst een geschikte voorboring in de ondergrond.

(Etanco kan boren leveren "Foret Special LR" met korte spiraal voor alle diktes van stalen gordingen.)

B. Zelfborende schroeven

kunnen zonder enige voorboring rechtstreeks in de ondergrond geplaatst worden. Hiervoor hebben deze schroeven ofwel een scherpe punt ofwel een boorpunt.

ETANCO heeft het grootste assortiment zelfborende schroeven met boorbereik vanaf 0,63 mm tot 18 mm staal. IN FUNKTIE VAN DE DIKTE VAN HET METAAL, KIEST MEN DE GESCHIKTE ZELFBORENDE SCHROEF OM VLOT TE KUNNEN BOREN EN OM EEN HOGE UITTREKWAARDE TE BEKOMEN.(± 250 testrapporten ter beschikking en/of aanduiding van deze waarden in de speciaal dak- en gevelcatalogus).

5 categorieën worden als volgt omschreven :

 1. Schroeven in verzinkt staal met een losse afwerkhoedje in kleur (CAPACH).  Deze schroeven dragen de naam FASTO, FASTOVIS, FASTOFORTOLE, FC-SF, MONOVIS, … en zoveel meer.
 2. Schroeven in verzinkt staal waarvan de kop nagespoten wordt in een gekleurde poederlak of polyesterlak (RAL ref., NCS kleuren of speciaal volgens kleur van de profielplaat). COLORFAST, COLORVIS, …
 3. Schroeven in verzinkt staal waarvan de kop in kunststof is.  Deze polyamide kop in vele mogelijke kleuren is met glasvezel versterkt om een hoge weerstand te bieden bij het aandraaien. AT, FAT, AT 2000, FAT 2000 DF, …
 4. Schroeven in verzinkt staal waarvan de kop in gegoten ZAMAC is. Deze zink/alu legering is bijzonder sterk en corrodeert niet. Bovendien hecht de lak voor de gekleurde versie als geen ander.  Deze schroef kan dus ofwel "Naturel" besteld worden ofwel in de gelakte uitvoering. ZACROFAST, ZACROVIS, COLORZAC

  Te weten : In de zamac-kop beschikt Etanco nog over 2 andere versies, nl. de COLORZAC met twaalfkant kop gelakt (mooie vlakke esthetische schroef voor wandtoepassingen) en SECURIZAC met anti-inbraak kop (eens geplaatst niet demonteerbaar zonder speciale dopsleutel).

 5. Schroeven in RVS (INOX A2 of 18/8).Zelftappende : FASTO INOX type A of BZelfborende : DRILLNOX (bi-metal, stalen boorpunt op RVS lichaam) MONOVIS HOUT INOX : speciaal voor vezelcement golfplaten.

Opmerking

 • Alle schroeven in verzinkt staal kunnen thans ook in SUPRACOAT 2C geleverd worden (tot 15 cycli Kesternich corrosieweerstand).
 • MONOVIS 2C Supracoat : zelfborende schroef met verbredingsvleugeltjes om vezelcement golfplaten op metalen gordingen te bevestigen.
 • "DF" schroeven van ETANCO duidt aan dat de schroef een korte verbrede schroefdraad heeft onder de kop om een tegendraadse druk te oefenen op de platen (ideaal om bv. Sandwichpanelen te bevestigen als wand).
 • Teneinde een perfekt wind- en waterdicht dak te bekomen is het aangeraden overlapschroefjes te gebruiken om de platen onderling aan elkaar te verbinden. (vb. tussen 2 gordingen van de draagstructuur) ETANCO's FASTOFORTOLE, FC-SF, DRILLNOX 1, RIVCOLOR (rivetten), enz. zijn ideale oplossingen.
 • Waar schroeven niet kunnen toegepast worden kan ETANCO nog steeds haakbouten leveren (in vele verschillende vormen) in galva, aluminium of in inox A2 of A4.

Voor metalen of aluminium dak- en wandplaten (trapeziumvormig of gegolfd), vezelcementplaten, lichtdoorlatende platen, sandwichpanelen enz.
Moduleco :

Compleet systeem om een bestaand vezelcementplaten dak te overdekken met een nieuwe dakplaat in aluminium of metaal. Dit kan zonder in de oude asbestplaten te boren dankzij speciale ondersteuningsbeugels.
Gedetailleerde studie mogelijk - kwaliteitsrapport van Socotec nr GX-5612.

Naast het zeer uitgebreid assortiment schroeven, beschikt Etanco ook over de gepaste toebehoren:

 • PIPECO : pijpdoorvoeren in EPDM of Silicone
 • VULSTROKEN : in PE of Rotswol voor de afdichting onder de platen
 • DICHTINGSBANDEN : zelfklevende schuimbanden, butyl …. in de overlap van de platen.
 • Sneeuwhaken, veiligheidshaken
 • Steunbeugels of afstandhouders voor lichtdoorlatende platen
 • Reparatiekitten : ALUMAFLASH, COBAND, FLASHCO
 • Gereedschap : Schroefmachines met diepteregelaar voor een correcte druk op de dichtingsringen
 • Riveertoestellen : pneumatisch of op ACCU
 • SILICOPRESTO : elektro-pneumatisch pistool voor vlotte verwerking van silicone.

Keuringen, klasse :

voor het gamma bevestigingsmiddelen voor daken en wanden in geprofileerde staalplaten kan steeds een testrapport van het labo voorgelegd worden. Ook zijn zij conform aan de DTU norm 40/35 van september '97.

De meest courante producten zijn in voorraad in België, de rest van het gamma is in voorraad in Frankrijk en kan zeer snel geleverd worden.

De medewerkers van Etanco zijn ter beschikking voor alle advies inzake gebruik en uitvoering.

Waarneming, uitzicht

Kleur :

het kleurengamma van Etanco komt overeen met de kleurengamma's van de firma's Haironville Métal Profil, Sollac-PAB, Monopanel, Colorprofil, Corus, Kingspan, Isocab, Eternit, Péchiney Bouw, Hoesch, VAW, Alcan, SAB, Colorcoat van British Steel, VM zinc…, andere kleuren zijn leverbaar op aanvraag. Elk produkt kan op verzoek eveneens in gelijk welke RAL-kleur geleverd worden.

Mechanische prestaties

Sterkte :

Materiaalsterkte : de schroeven beantwoorden aan de bepalingen van de normen XPP 30-310, XPP 30-312 of XPP 30-314.

Geschiktheid voor gebruik

Etanco levert voor haast elke toepassing het geschikte bevestigingsmiddel. Vb. GOLDOVIS : speciaal voor steeldeck 106.250.3 of andere profielplaat op stalen gordingen.

Toepassingsvoorschriften:

alle producten zijn te gebruiken volgens de aanwijzingen van de fabrikant, en bij voorkeur met het door Etanco leverbare gereedschap (boren, schroefmachine,…

Downloads