Bevestigingssystemen

Plat Dak

Voor de mechanische bevestiging van isolatie en allerlei waterdichtheidsmembranen (bitumen, EPDM, PVC …) op platte daken van diverse ondergronden (steeldeck-platen, hout, (cellen) beton, …) biedt Etanco de gepaste oplossing.

Industriële productie van topkwaliteit voor vaklui uit de bouw en de nijverheid. Etanco beschikt over een onderzoeks- en ontwikkelingslaboratorium. Elk product maakt het voorwerp uit van grondige testen en constante kwaliteitszorg.

 • Betofast, Nailfix : nagel of schroef zonder plug voor bevestiging isolatie op beton.
 • Multifast : inox schroef zonder plug voor bevestiging isolatie op cellenbeton.
 • EVDF en EHB DF : dakparkerschroeven met dubbele schroefdraad voor bevestiging isolatie en membraan op geprofileerde steeldeck platen. De bovenste schroefdraad van deze schroeven zorgt ervoor dat de verdeelplaatjes vast verbonden, als het ware geklemd worden net onder de schroefkop (voorkomt perforatie van het membraan).
 • R.E.R. en P.E.R., zijn systemen met blindklinknagels voor een quasi onzichtbare bevestiging aan de onderzijde van de dakplaat (showrooms, sportzalen, winkels…).
 • Plasto, Bandofix : verdeelplaatjes in kunststof, in combinatie met schroeven - voordeel : thermische onderbreking.
 • ETANCOPLAST HP : Bevestiging van dakbedekkingssystemen (isolatie en synthetische of bitumenbekleding) op staalplaat.

Schroeven voor bevestiging op steeldeck-platen

 • VMS-schroef :
  trompetkopschroef - diameter 4,8 - lengtes tot 300 mm

  - Supracoat 2 C (12 cycli Kesternich) of 3 C (30 cycli K.).
  Max. boorbereik: 0,8 mm.
   
 • EVF-schroef :
  platte kruiskopschroef -
  diameter 4,8- lengtes tot 160 mm

  - Supracoat 2 C (12 cycli Kesternich) of 3 C (30 cycli K.). Max. boorbereik : 0,8 mm.
   
 • EVDF-schroef :
  idem als hiervoor, echter voorzien van een verbrede schroefdraad onder de kop zodat de gebruikte drukverdeelplaatjes een vaste verbinding vormen met de schroef.

  Voordeel :
  Voorkomt het losschroeven en veroorzaakt geen perforatie van het membraan door de kop van de schroef indien men op de drukverdeelplaatjes trapt. DF = Double Filet
   
 • EHB-schroef :
  6-kant kopschroef - diameter 4,8 - lengtes tot 250 mm

  - Supracoat 2 C (12 cycli Kesternich) of 3C (30 cycli K.). Max. boorbereik : 2 mm

   
 • EHBDF-schroef :
  6-kant kopschroef - diameter 4,8 - lengtes tot 250 mm.
   
  • Supracoat 2 C (12 cycli Kesternich) of 3 C (30 cycli K.).
   Max. boorbereik : 2mm
    
  • Met verbrede schroefdraad onder de kop om een vaste verbinding te vormen met het drukverdeelplaatje.
    
  Voordeel :
  Voorkomt het losschroeven en veroorzaakt geen perforatie van het membraan door de kop van de schroef indien men op de drukverdeelplaatjes trapt. DF = Double Filet
   

  Indien het boorbereik van VMS en EV(D)F schroeven hoger moet liggen, levert Etanco dezelfde schroeven, echter met een kleine (gereduceerde) boorpunt in plaats van een scherpe punt.

  Bovengenoemde schroeven worden steeds gebruikt in combinatie met een grote verscheidenheid van drukverdeelplaatjes uit gegalvaniseerd staal, Aluzink, kunststof of indien gewenst zelfs RVS.

  Deze plaatjes zijn meestal rond, vierkantig, ovaal of rechthoekig.
   

  De keuze in de drukverdeelplaatjes is afhankelijk van verschillende factoren:

  1. De isolatiebevestiging of membraanbevestiging
  2. De kopvorm van de bevestiging (m.b.t. diep of ondiep kuipje in de verdeelplaatjes);
  3. Met of zonder thermische onderbreking.
  4. Met (DF) dubbele schroefdraad of enkele schroefdraad
 • PLASTO : kunststof paddestoelvormig verdeelplaatje met ronde kop diameter 50 mm en huls (gaande van 10 mm tot 50 mm) waarin de schroefkop zich onderaan bevindt, zodoende breekt men een koude brug.

   

 • RUPCO : combinatie metalen verdeelplaatje, kunststofhuls (thermische onderbreking). VP-systemen : steeds meer wordt er aandacht besteed aan de houding van de dakdekker tijdens de plaatsing van de mechanische bevestiging.

  VP-systemen

  Etanco voorziet daarom een aangepaste schroefmachine met verlengde arm (ETANCOMAT) om staande de voorgemonteerde schroeven + plaatjes te plaatsen.

  VP-systemen (voorgemonteerde) kunnen voor VMS, EV(D)F en EHB(DF) schroeven toegepast worden op ronde, ovale, vierkante … drukverdeelplaatjes.

 • RER en PER systemen :

de oplossing bij uitstek als het gaat om een mechanische bevestiging waarbij men geen doorstekende scherpe schroef wenst te zien. De combinatie Rondel (rond-plaatje) of Plaquette (ovaal plaatje) + Entretoise (afstandhouder) + Rivet zorgt voor een discrete bevestiging dankzij de gelakte onderkant van de blindklinknagel (ideaal voor showrooms, winkels, sporthallen en publieke plaatsen …)

 • Nailfix :
  ronde, platte-kop nagel gegalvaniseerd met verbreding in de schacht voor stevige verankering in beton.
   
 • Betofast :
  zeskantkopschroef met Supracoat oppervlaktebehandeling - diameter 6,6 mm - lengtes tot 200 mm - voorboring in beton diameter 5 of 5,5 mm (afhankelijk van de kwaliteit van deze)
  verankeringsdiepte : min.25 mm, max. 35mm.
  Deze zelftappende schroeven worden zonder plug gebruikt.

  Etanco beschikt over de juiste drukverdeelplaatjes voor bovengenoemde betonbevestigingen.

 • HEMA pluggen :
  metalen plug met stalen nagel die krom trekt bij 't inslaan en zodoende een weerhaak vormt.
   
 • MULTIFAST :
  RVS zelftappende schroef met scherpe schroefdraad en platte kruiskop - diameter 6 mm - lengtes tot 200 mm. Voor de bevestiging van een membraan rechtstreeks op de cellenbeton (dus zonder isolatie) voorziet Etanco een ovaal drukverdeelplaatje, lichtjes gebombeerd om de geschikte spanning te creëren.
   
 • SK-BC :
  volledig kunststof schroefplug met grote kop diameter 50 mm en schacht diameter 19 mm als een schroef met scherpe punt. Geen corrosie - hoge uittrekwaarde.
 • TRP :
  lange Alu/Staal blindklinknagel diameter 6,3 mm - lengtes tot 250 mm die opensplijt in krulvorm aan de onderzijde tot een ster van 40 mm diameter. Deze blindklinknagel kan zowel pneumatisch als elektrisch (eveneens op Accu) geplaatst worden.

Voorbeeld :

van toepassing op alu platen, vezelcementplaten of houtwolcementplaten e.d.m.

 • SK-RB :
  schroefplug in vorm van schroef, schacht diameter 28 mm met grove spoed en scherpe punt, kop diameter 50mm.
  Wordt dikwijls gebruikt bij renovatie waarbij men een nieuwe isolatie wil bevestigen op de oude dakbedekking (bitumen)
 • Nagelpluggen TAPCO :
  voorgemonteerde nylon plug met verzinkte schroefnagel - genieten een keuringsattest van Veritas.
   
 • DRIVCO :
  klinknagel in Alu met brede platte kop diameter 16 mm en spreidnagel in inox.
  Voor bevestiging van dakrandprofielen op steen, beton, hout.

  Toebehoren
  - Kiezelroosters
  - Boldraadrooster

Voor het makkelijk, snel en vooral ook ergonomisch verantwoord aanbrengen van de bevestigingen heeft Etanco een half- en volautomatisch bevestigingssysteem op de markt.  De Etancomat is in dat opzicht de meest eenvoudige versie die in feite bestaat uit een schroefmachine met speciaal verlengstuk dat toelaat de voorgemonteerde combinaties van schroef en verdeelplaatje makkelijk en snel in het dakpakket te schroeven. Het systeem wordt best gebruikt in combinatie met een speciale draagtas waarin de voorgemonteerde combinaties worden gedragen.  Naast dit halfautomatisch systeem is er natuurlijk ook nog de volautomatische

ET 240 waarin de verdeelplaatjes worden gestopt en een band met schroeven wordt geplaatst zodat er continu en snel kan worden gewerkt. Eens de machine is ingesteld volstaat het de handgrepen naar beneden te duwen om de combinatie van plaatje en schroef in het dakpakket vast te schroeven.  Dit gaat vlot en snel, steeds met een constante aandraaisterkte en indien er een schroefje of plaatje mocht blokkeren dan kan dat eenvoudig worden opgelost zonder enig werktuig of gereedschap.

Teneinde te kunnen voldoen aan de eisen op het gebied van automatische verwerking (snelle plaatsing) van de schroeven, biedt Etanco de mogelijkheid deze te leveren op banden (te gebruiken op volautomaatET 240). De drukverdeelplaatjes worden dan geleverd in verpakkingen van 100 stuks.

Aantal bevestigingen : het aantal bevestigingen zal bepaald worden volgens de berekeningen en voorschriften van de fabrikant van het membraan. Deze laatste zal zich o.a. beroepen op de karakteristieke uittrekwaarden gegeven door ETANCO en /of het proefstation dat instond voor de testen.

In ieder geval moet men zich vergewissen van de aard, de kwaliteit en de dikte van de ondergrond alvorens de juiste mechanische bevestiging te bepalen.

Bij twijfel kan men beroep doen op de tussenkomst van een technisch-commerciële medewerker die aan de hand van een trekapparaat een paar trekproeven zal doen op verschillende plaatsen van het dak (min. 10).

Etanco beschikt reeds over een uitgebreide database aan uittrekproeven die werden gerealiseerd op reële materialen in eigen labo.

 • De meeste fabrikanten van dakbanen en/of membranen geven hun goedkeuring over de mechanische bevestiging slechts na de strenge windbelastingstest (stormproef).
  Teneinde hieraan te voldoen, heeft Etanco reeds meer dan 25 testen met succes laten uitvoeren door het WTCB(B), LGA(D), VERITAS(F), FMSapproved (USA).
  Rapporten zijn op aanvraag verkrijgbaar.
 • Zoals steeds bij iedere montage waarbij mechanisch bevestigd wordt, dient men uitgerust te zijn met gepast gereedschap.
  O.a. een degelijk schroefapparaat (elektrisch) met een diepteregelaar en slipkoppeling kan daarbij een handig hulpmiddel zijn.
  De aandrijfbitsen (Philips, Pozidriv, Torx) en dopsleutels moeten op tijd vervangen worden.